Sunday 15 July 2018

Resepi Chiken Buttermilk yang mudah dan sedap



Harini Cik Shikin nak share resepi Chiken Buttermilk yang sangat mudah dan sedap, resepi ni sangat-sangat ringkas, tapi semalam Cik Shikin tertengok Bang Sajat masak 'Ayam Chiken Butter'.. Kalau korang nak tahu apa yang jadi korang tengok la sendiri ye.


Bahan-bahan :

2 ketul dada ayam dipotong kecil
1/4 buku butter
1/3 tin susu cair
1/2 biji bawang besar (dihiris)
2 biji bawang putih (ketuk sedikit)
2 tangkai daun kari
4 biji cili merah
3 sudu tepung bestari untuk menggoreng ayam
garam
sedikit black paper(tak letak pun boleh)




Cara memasak :

1. Gorengkan ayam yang telah dicampur dengan tepung bestari @ tepung gandum+garam (saya gunakan tepung bestari sebab lebih mudah.

2. Panaskan kuali kemudian masukkan butter, kacau senhingga butter cair jangan sampai hangit pulak ye.

3. Masukkan bawang besar, bawang putih, cili dan juga daun kari. kacau sehingga naik bau.

4. Kemudian masukkan susu cair ikut anggaran korang la..kalau nak cair lebihkan susu tu dan tambahkan sedikit air.

5. Tambahkan sedikit garam untuk balancekan rasa dan juga black paper, barulah masukkan ayam yang telah digoreng tadi, kacau rata. Dah siap

Note : Kalau nak tambah cheese pun boleh juga.




Itu la ayam buttermilk yang cik shikin dah masak selalu makan dengan ulam-ulaman je tapi semalam makan dengan sayur bendi goreng. Selamat mencuba resepi mudah ini.




1 comment:

  1. Lama LZ cari resepi chicken buttermilk.. Akhirnya jumpa di sini. In shaa Allah LZ cuba resepi Cik Shikin ini. Thank you for sharing..

    ReplyDelete